Etapy dojrzewania świeżych daktyli
Proces dojrzewania owoców daktyli ma cztery etapy. Podczas tych etapów zachodzą pewne zmiany, w tym kolor, smak i rozmiar. Na początku daktyle są twarde i koloru zielonego. Również smak jest gorzki i lekko cierpki. Z biegiem czasu zawartość wilgoci w nim spada, a zawartość cukrów wzrasta, aż w końcu dojrzeje. Rutab to etap poprzedzający daktyle, które mają więcej wilgoci i mniej cukru.
W fazie dojrzałych daktyli ich konsystencja staje się mocniejsza, a wilgotność mniejsza. Kolor dojrzałych daktyli jest całkowicie brązowy do czarnego. W tym czasie daktyle mają wysoką zawartość fruktozy i glukozy, niską sacharozę, a jej konsystencja jest jednolita, a czasem pomarszczona. Z palm, których owocem jest Rutab (świeże żółte daktyle) możemy wymienić daktyle Mazafati.
Świeże daktyle a suszone daktyle
Suszone daktyle mają mniej wilgoci, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość, podczas gdy świeże daktyle mają żywotność krótszą niż 8 do 10 miesięcy. Suszone daktyle można przechowywać do 5 lat, jeśli są przechowywane w lodówce. Dlatego suszone daktyle mają dłuższą żywotność niż świeże daktyle.
Kalorie
Każde sto gram suszonych daktyli zawiera 280 kalorii, podczas gdy każde sto gram świeżych daktyli zawiera 145 kalorii. Biorąc pod uwagę swoją dietę, możesz jeść świeże daktyle, aby schudnąć, a jeśli chcesz przytyć, możesz uzyskać dodatkowe kalorie z suszonych daktyli.
Składniki odżywcze
Oba rodzaje (suszone i świeże daktyle) mają prawie takie same składniki odżywcze. Daktyle zawierają żelazo, witaminę A (dobrą dla oczu), potas (dobry dla serca) i magnez, które zwalczają cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi. Daktyle są bogate w fruktozę. Jak wspomniano, nie ma dużej różnicy między wartością odżywczą świeżych i suszonych daktyli. Daktyle są bogate w węglowodany, w tym sacharozę, fruktozę i glukozę. Pomaga twojemu ciału zdobyć szybką energię. To jest powód, dla którego sportowcy spożywają daktyle przed każdym wyścigiem, aby uzyskać dodatkową energię. Daktyle są bogate w błonnik i zapobiegają zaparciom. Ilość błonnika w suszonych daktylach jest większa niż w świeżych.
Czy mogę użyć suszonych daktyli zamiast świeżych?
Daktyle są bogatym źródłem węglowodanów i energii, z których każda ma około 20 do 70 kalorii. Na Bliskim Wschodzie, gdzie daktyle spożywa się codziennie, częstość występowania chorób serca jest bardzo niska. Większość owoców zawiera wysoki procent wody, ale 70% daktyli to naturalny cukier. Na rynku dostępne są różne rodzaje daktyli, ale pytanie brzmi: świeże daktyle lub suszone daktyle, które z nich są dla Ciebie lepsze?
Daktyle to dobroczynny owoc. Jeśli chcesz schudnąć, jedz świeże daktyle i codziennie ćwicz. Różne węglowodany, witaminy i białka sprawiają, że czujesz się pełny. Ale jeśli chciałbyś przytyć, jedz suszone daktyle, które są bogate w kalorie.
Daktyle suszone czy świeże: co jest lepsze dla zdrowia?
Świeże daktyle są bardziej miękkie niż suszone. Z żywieniowego punktu widzenia nie ma dużej różnicy między świeżymi a suszonymi daktylami. Ale suszone daktyle mają dwa razy więcej węglowodanów niż świeże daktyle. Są również dobrym źródłem błonnika. Suszone daktyle zawierają również duże ilości wapnia i żelaza, ale świeże daktyle są bogate w witaminę C. Jeśli jesteś zbyt szczupły i chcesz przytyć, suszone daktyle mogą być jednym z twoich suplementów diety. Suszone daktyle są bogate w cukier oprócz witamin i minerałów. Dotyczy to wszystkich rodzajów daktyli, ale suszone daktyle mają wyższą zawartość cukru.
Jeśli masz wysoki poziom cukru we krwi, możesz spożywać świeże daktyle, ponieważ badania wykazały, że mają one ograniczony wpływ na poziom glukozy.
Na daktyli.pl dokładamy wszelkich starań, aby daktyle które Państwu oferujemy były świeże i pełnowartościowe. Oferujemy naszym klientom nasze produkty w najwyższej jakości w najbardziej przystępnej cenie. Wysoka jakość naszych produktów to doskonała gwarancja realizacji kolejnych zamówień.
Na daktyli.pl szczególnie polecamy świeże daktyle z Arabii Saudyjskiej oraz Palestyny:
- Sukari - świeże daktyle o karmelowo, miodowym smaku.
- Medjool - bardzo duże, mięsiste daktyle o karmelowym słodkim smaku.
- Ajwa - świeże daktyle, delikatne poduszane bardzo rzadko zbierane. Daktyle które rosną tylko w jednym regionie.
- Mabroom - poduszane daktyle, smakują inaczej niż inne odmiany daktyli, a ich wyrazisty smak zaskoczy Cię.
Zapraszamy na daktyli.pl gdzie oferujemy Państwu świeże daktyle których smak na pewno stanie się Państwa ulubionym!