Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Jak wyglądają świeże daktyle?

Jak wyglądają świeże daktyle?

Daktyle to niesamowicie pyszne owoce, które serdecznie polecamy! Są wypełnione słodyczą i składnikami odżywczymi, dzięki czemu są lepszymi smakołykami w porównaniu z pustymi przekąskami kalorycznymi, takimi jak cukierki! Ale jakie są różnice między suszonymi daktylami a świeżymi daktylami? Jak wyglądają świeże daktyle? W poniższym artykule porównamy daktyle suszone i świeże – ich smak, konsystencję, wygląd oraz wartości odżywcze.

Największa różnica sprowadza się do tego, kiedy zostały zebrane. Daktyle khalal to niedojrzałe daktyle , które są twarde i żółte. Daktyle Rutab (świeże daktyle) rozwinęły się do swojej najbardziej dojrzałej postaci, a suszone daktyle są suszone na słońcu przez pewien czas, zanim zostaną zerwane. Dzisiaj przyjrzymy się dogłębnie każdemu typowi, w tym jak wyglądają daktyle, smakowi, konsystencji, wartości odżywczej  a nawet jak używane są różne typy. Na koniec porównamy je obok siebie, aby można było dokładnie zobaczyć, jaka jest każda różnica.

 

JAK WYGLĄDAJĄ ŚWIEŻE DAKTYLE?

 

Co to są daktyle?

Daktyle to pyszne małe owoce, które są niezwykle słodkie – w rzeczywistości są jednym z najsłodszych naturalnie słodkich owoców na świecie! Ich nazwę można wprost przetłumaczyć w języku greckim jako „palce”, co nawiązuje do ich kształtu. Na całym świecie jest mnóstwo różnych odmian daktyli i podczas podróży na pewno znajdziesz nowe. Daktyle są jednymi z nielicznych, które praktycznie każda kultura włącza do swojej kuchni w taki czy inny sposób. Na przykład w Wielkiej Brytanii daktyle są siekane i mieszane z tradycyjnym lepkim puddingiem toffi lub puddingami bożonarodzeniowymi. W południowo-wschodniej Hiszpanii daktyle owija się w bekon i smaży. Izrael ma syrop z daktyli o nazwie silan, który jest powszechnie używany do aromatyzowania kurczaka lub jako substytut miodu. W wielu krajach Bliskiego Wschodu stał się podstawowym składnikiem o wielu zastosowaniach. A ponieważ mamy teraz tak łatwy dostęp do produktów z całego świata, a także informacji o nich, czasami może to być bardzo przytłaczające. Najczęstsze pytanie dotyczące daktyli, o które często jesteśmy pytani, dotyczy różnic między daktylami świeżymi a suszonymi – czy w ogóle jest różnica?

 

Świeże daktyle

Świeże daktyle można znaleźć w 2 formach. Rodzaje świeżych daktyli są rozdzielone w zależności od stopnia ich dojrzałości. Daktyle khalal lub niedojrzałe: „Khalal” odnosi się do etapu, na którym zbierane są daktyle jest wtedy, gdy są niedojrzałe. Te daktyle są najświeższą formą jadalnych daktyli, jakie można znaleźć, ale są również najtrudniejsze do zdobycia. Zbiera się je tylko od sierpnia do kilku dni lub tygodni we wrześniu. Na tym etapie zbioru daktyle osiągnęły maksymalny rozmiar i wagę. Na tym etapie mają stosunkowo wysoką wilgotność około 80%. Daje to jasnożółty owoc o łagodnie słodkim smaku podobnym do jabłek, orzechów kokosowych i trzciny cukrowej. Jeśli chodzi o konsystencję, miąższ jest chrupiący i twardy, podobny do gruszek. Te daktyle są zazwyczaj spożywane prosto z plamy.  Są niezwykle popularnymi przekąskami w sezonie. Można je znaleźć sprzedawane na pęczkach w sklepach lub u ulicznych sprzedawców. Chociaż prawdopodobnie można używać niedojrzałych daktyli w potrawach, nie jest to zbyt częste i większość ludzi najpierw czeka, aż słodycz się rozwinie.

 

Rutab Daktyle (Dojrzałe daktyle)

Na tym etapie daktyle osiągnęły pełną dojrzałość i całkowicie zmieniły konsystencję, smak i kolor. Daktyle mają teraz jasnobrązowy kolor i zaczęły się wysychać, ponieważ tracą wilgoć. Ogólnie rzecz biorąc, daktyle rutab mają zawartość wilgoci w granicach 50-70%. W miarę dojrzewania rozwijają miękką i niezwykle soczystą konsystencję, która prawie rozpływa się w ustach. A ich słodycz również znacznie się zwiększa. Na pewno zauważysz smaki karmelowe. Te daktyle są dość łatwo psujące się, ale przetrwają do 2 lat, jeśli są zamrożone. Na ogół można znaleźć te dojrzałe daktyle w większości obszarów świata. Daktyle Rutab są bardzo popularne jako przekąska, ale są również używane w praktycznie dowolny sposób. Można je jeść na krakersach, dodawać do gulaszu, zapiekanek, curry, a nawet sałatek. Można je też stosować jako część deserów, a nawet jako dodatek. Dodadzą zarówno tekstury, jak i słodyczy.

 

Suszone Daktyle

Suszone daktyle są „ostateczną” formą, w jaką rozwiną się te owoce. Nazywa się to również etapem Tamr i wtedy daktyle są najbardziej suche — są to najczęściej spotykane formy daktyli na całym świecie. Daktyle Tamr zawierają tylko około 10% wilgoci i mają bardzo ciemnobrązowy kolor i pomarszczoną skórkę. Rosną na drzewach daktylowych i są suszone światłem słonecznym. Czasami zobaczysz je również oznaczone jako „daktyle suszone na słońcu”. Te daktyle, dzięki niskiej zawartości wilgoci, mogą przetrwać nawet lata bez konieczności przechowywania w specjalnych warunkach. Oczywiście te daktyle nie są tak soczyste w porównaniu ze świeżymi daktylami , ale są znacznie słodsze! Suszone daktyle są niezwykle popularnymi przekąskami, zwłaszcza w miejscach, gdzie świeże daktyle nie są dostępne lub jest poza sezonem. Można ich używać w praktycznie taki sam sposób, jak daktyle Rutab, ale czasami suszone daktyle będą musiały być najpierw nawodnione. Aby je ponownie nawodnić, możesz po prostu namoczyć je w gorącej wodzie na około 8-10 minut. To doda im wilgoci, dzięki czemu będą łatwiejsze w obsłudze i użytkowaniu.

 

Właściwości odżywcze daktyli świeżych i suszonych

Niestety, nie ma wielu badań na temat różnic we właściwościach odżywczych daktyli świeżych i suszonych. Możemy śmiało powiedzieć, że daktyle są bardzo pożywnymi i smacznymi owocami o wielu korzyściach zdrowotnych. Daktyle zawierają białko, witaminy B6 i minerały, w tym żelazo, magnez i potas. Naturalnie daktyle zawierają dużą ilość cukru i dlatego są bardzo kaloryczne. Jeden daktyl o średniej wielkości zawiera około 20 kalorii! Pomimo dużej zawartości cukru, są również bogate w polifenole i błonnik. Polifenole to rodzaj przeciwutleniacza, który pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi. Ogólnie rzecz biorąc, daktyle są doskonałym źródłem polifenoli w porównaniu z większością warzyw i owoców. A jeśli chodzi o zawartość błonnika, zaledwie jedna czwarta filiżanki daktyli zawiera 12% dziennego zapotrzebowanie na błonnik. Ogólnie rzecz biorąc, jest to fantastyczna przekąska, która jest bogata w składniki odżywcze i sprawia, że czujesz się syty przez długi czas – lub przynajmniej zaspokaja głód cukru!

 

Świeże daktyle vs. Suszone daktyle – jaka jest różnica?

Najpierw przyjrzymy się najbardziej zauważalnym różnicom między daktylami świeżymi a daktylami suszonymi. Świeże daktyle są zbierane w dwóch etapach, mimo że znacznie różnią się od siebie. Oba są klasyfikowane i sprzedawane jako świeże ze względu na ich smak. Daktyle khalal (niedojrzałe daktyle) mają żółty kolor i bardzo gruby i twardy miąższ. Charakteryzują się wysoką wilgotnością, są łagodnie słodkie i bardzo soczyste. Daktyle Rutab (dojrzałe daktyle) mają jasnobrązowy kolor, są bardzo soczyste i wyjątkowo słodkie. Mają bardziej miękką konsystencję i karmelowy smak. Daktyle Tamr (daktyle suszone) są zupełnie inne od świeżych daktyli. Zawierają najmniej wilgoci i nie są soczyste. Utrata wilgoci spowodowała również koncentrację cukrów i produkcję wyjątkowo słodkich suszonych owoców. Suszone daktyle mają również bardzo ciemny kolor i generalnie stosunkowo twardą konsystencję z grubą skórzastą skórką. Dojrzałe świeże daktyle i suszone daktyle można stosować praktycznie w ten sam sposób. W niektórych przypadkach suszone daktyle po prostu trzeba ponownie nawodnić, na przykład podczas robienia koktajlu lub dodawania do deseru.  Daktyle Rutab są bardziej psujące się, ale nadal można je zamrozić na okres do dwóch lat. Daktyle Tamr można przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 lat! Daktyle są pełne białka, błonnika, przeciwutleniaczy i zawierają pewne witaminy i minerały. Liczba kalorii jest dość wysoka (około 20 kalorii na daktyla o średniej wielkości). Przynajmniej nie są to puste kalorie, jakie dostarczają cukierki.

 

Na daktyli.pl mogą Państwo rozsmakować się w świeżych daktylach z Arabii Saudyjskiej, Izraela oraz Palestyny. Dzięki częstym dostawom mogą Państwo mieć pewność że daktyle są świeże i bardzo smaczne. Daktyle to owoce więc pragniemy przypomnieć, że świeże daktyle powinny być przechowywane w lodówce i umyte przed spożyciem jak każde inne owoce. Właściwe przechowywanie jest gwarantem długiego czasu zatrzymania świeżości daktyli.

Na daktyli.pl szczególnie polecamy świeże daktyle z Arabii Saudyjskiej oraz Palestyny:

  • Sukari -  świeże daktyle o karmelowo, miodowym smaku.
  • Sukari Light - Ich miąższ jest rozpływający się, ich skóra jest gładka i prawie niewyczuwalna pod zębami. 
  • Medjool - bardzo duże, mięsiste daktyle o karmelowym słodkim smaku. 
  • Ajwa - świeże daktyle, delikatne poduszane bardzo rzadko zbierane. Daktyle które rosną tylko w jednym regionie.
  • Mabroom - poduszane daktyle, smakują inaczej niż inne odmiany daktyli, a ich wyrazisty smak zaskoczy Cię.
  • Khudri - poduszane daktyle ich jędrny, spójny i miękki miąższ cudownie rozpływa się w ustach. Pomimo suchego wyglądu, jego konsystencja jest bardzo miękka. 

Zapraszamy na daktyli.pl gdzie oferujemy Państwu świeże daktyle których smak na pewno stanie się Państwa ulubionym!