Jakie są właściwości daktyli?

Daktyle to w zasadzie owoce tropikalne, które rosną na palmach daktylowych. Są naukowo znane jako Phoenix Dactylifera i są jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Daktyle zaliczane są do kategorii suszonych owoców i stanowią ważną część dziedzictwa Azji Zachodniej.

Daktyle mają wysoką zawartość naturalnego cukru. Wersja daktyli suszonych jest bogatsza w kalorie niż świeże owoce. Wysokokaloryczna zawartość daktyli przyczyniła się do ich popularności, ponieważ dostarczają energii przez cały dzień.

Owoce zawierają mnóstwo niezbędnych witamin i innych składników odżywczych, które mogą być niezwykle pomocne dla ogólnego stanu zdrowia. Daktyle są również bogate w błonnik i węglowodany, co bez wątpienia czyni je jednym z najzdrowszych suszonych owoców.

 

 Wartości odżywcze daktyli: 

Składnik

Zawartość w 100 [g]

Kalorie (wartość energetyczna)

282 kcal / 1181 kJ

Białko

2,45 g

Tłuszcz ogółem

0,39 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,032 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,036 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,019 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,003 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,016 g

Węglowodany

75,03 g

Błonnik pokarmowy

8,0 g

Witamina A

10 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,05 mg

Witamina K1

2,7 µg

Witamina C

0,4 mg

Witamina B1

0,052 mg

Witamina B2

0,066 mg

Witamina B3 (PP)

1,274 mg

Witamina B6

0,165 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

19 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,589 mg

Wapń

39 mg

Żelazo

1,02 mg

Magnez

43 mg

Fosfor

62 mg

Potas

656 mg

Sód

2 mg

Cynk

0,29 mg

Miedź

0,21 mg

Mangan

0,26 mg

Selen

3 µg

Cholesterol

0 mg

 * Te wartości mogą się różnić w zależności od rodzaju daktyla

 

Daktyle mają wysoką zawartość energetyczną, 100 g daktyli zawiera około 314 kilokalorii, co czyni je doskonałym źródłem zastrzyku energii. Chociaż duża część tej energii ma postać cukrów (takich jak fruktoza i glukoza), ma ona duże ilości błonnika i niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że 2-3 daktlye na raz są bezpiecznym źródłem niskotłuszczowej energii nawet dla diabetyków. Jest to jedna z największych zalet daktyli, przyczyniająca się do kontrolowania wagi i diet regulujących poziom cukru we krwi.

Daktyle wspomagają zdrowe ruchy jelit:

Zawartość błonnika w daktylach jest niezwykle wysoka, co może być bardzo korzystne dla osób cierpiących na problemy zdrowotne spowodowane nieregularnymi wypróżnieniami. W badaniu przeprowadzonym na grupie 21 badanych, wyniki wykazały, że daktyle pomogły w regularnych wypróżnieniach grupie, która spożywała je codziennie przez tydzień. Grupa, która nie spożywała daktyli, miała nieregularne wypróżnienia. Zauważono również, że stężenie amoniaku w kale znacznie się zmniejszyło, gdy regularnie spożywano daktyle. Dlatego można jednoznacznie stwierdzić, że daty wpływu na ogólną dietę i zdrowie nie mają sobie równych. Mogą wspomóc zdrowie układu pokarmowego i prowadzić zdrowe życie.

Wysokie stężenie przeciwutleniaczy:

Przeciwutleniacze to zasadniczo związki, które hamują proces utleniania, a tym samym eliminują niebezpieczne wolne rodniki, które mogą wyrządzić wiele szkód komórkom. Utlenianie może być bardzo niebezpieczne, ponieważ może być bardzo szkodliwe dla strukturalnej i genetycznej integralności komórek. Daktyle znane są z wysokiego stężenia przeciwutleniaczy. W porównaniu z innymi suszonymi owocami w tej samej kategorii, daktyle znajdują się na szczycie tabeli z najwyższym stężeniem przeciwutleniaczy. Nie można bardziej podkreślać zapotrzebowania na przeciwutleniacze w codziennej diecie. Daktyle są bogate w przeciwutleniacze, w tym:Karotenoidy: Karotenoidy są znane ze swojej zdolności do znacznego zmniejszania ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej, które może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia oczu. Karotenoidy są również znane z tego, że działają cuda na serce. Zdrowie serca jest jednym z najbardziej palących problemów w dzisiejszym scenariuszu zdrowotnym, a stosowanie dat może pomóc w promowaniu lepszego zdrowia serca.

Flawonoidy: to przeciwutleniacz, który może przynieść korzyści Twojemu organizmowi, pomagając w wielu problemach. Flawonoidy znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wysokiego powinowactwa do zmniejszania skutków chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca. Flawonoidy są również korzystne dla mózgu i bardzo działają na rzecz zmniejszenia ryzyka chorób zwyrodnieniowych mózgu, takich jak choroba Alzheimera. Istnieją również przesłanki, które dowodzą, że flawonoidy mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka niektórych rodzajów raka.

Kwas fenolowy: kwas fenolowy jest szeroko dyskutowanym przeciwutleniaczem, znanym głównie ze swojego działania przeciwzapalnego

Daktyle poprawiają funkcjonalność mózgu:

Cytokiny zapalne, takie jak interleukina, mogą być niezwykle niebezpieczne dla mózgu. Zwiększoną obecność IL-6 (interleukiny 6) przypisuje się rozwojowi choroby neurodegeneracyjnej, takiej jak choroba Alzheimera. Obecność markerów stanu zapalnego nigdy nie jest dobrym znakiem dla zdrowia Twojego układu nerwowego i dlatego należy ją traktować z najwyższą ostrożnością.

Stwierdzono, że regularne stosowanie daktyli jest korzystne w obniżaniu poziomu IL-6, a tym samym pomaga w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób zwyrodnieniowych mózgu, takich jak choroba Alzheimera. 

Badanie wykazało również, że spożywanie datktyli zmniejsza problemy związane z zaburzeniami lękowymi, a także pomaga w poprawie pamięci i uczenia się. Skutki, jakie regularne spożywanie daktyli może mieć na zdrowie układu nerwowego, jest wielorakie. Oprócz zapobiegania chorobom zwyrodnieniowym, takim jak choroba Alzheimera, mogą również pomóc w ogólnej poprawie mózgu.

Daktyle pomagają kobietom w ciąży

Kobiety w ciąży, które regularnie jedzą daktyle, mają większą szansę na poród w drodze naturalnego porodu. Spożywanie daktyli na późniejszych etapach ciąży może pomóc w usprawnieniu całego procesu porodu.

Wyniki badań pokazują, że używanie daktyli jako części regularnej diety kobiety w ciąży może pomóc w zmniejszeniu nacisku wywieranego podczas próby porodu.

Efekty te pojawiają się dzięki unikalnym związkom obecnym w daktylach, które mają zdolność zmniejszania zapotrzebowania na oksytocynę podczas ciąży. Związki te z powodzeniem naśladują działanie oksytocyny poprzez wiązanie się z receptorami i stwarzają szansę na zdrowe skurcze podczas porodu. Daktyle mają również wysoką koncentrację tanin, co również pomaga w ułatwianiu skurczów podczas porodu.

Spożywanie daktyli zmniejsza ryzyko raka:

Dogłębne badania nad daktylami wykazały, że obecność w daktylach związku zwanego beta D-glukanem jest bardzo korzystna w promowaniu aktywności przeciwnowotworowej w organizmie. Wysokie stężenie przeciwutleniaczy w daktylach pomaga również w ograniczeniu aktywności wolnych rodników (pierwiastków, które mogą powodować raka), a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Codzienne spożywanie daktyli może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także występowanie łagodnych guzów.

Daktyle zapobiegają infekcjom mikrobiologicznym:

Infekcje bakteryjne mogą czasami być śmiertelne, a ich leczenie może być bardzo kosztowne. W obecnym scenariuszu medycznym prawie wszystkie infekcje drobnoustrojowe są leczone za pomocą antybiotyków. Badanie przeprowadzone przy użyciu ekstraktów z pestek i liści daktyli wykazało, że ma aktywną odporność na niektóre szkodliwe bakterie. Stwierdzono, że daktyle mogą być korzystne przeciwko śmiertelnym drobnoustrojom, takim jak E-coli i zapalenie płuc.

Daktyle pomagają w walce z cukrzycą:

Cukrzyca to jedna z najczęstszych chorób na świecie. Cukrzycę leczy się za pomocą leków syntetycznych z połączeniem kilku leków doustnych i suplementacji insuliną. Daktyle mają zdolność zwiększania produkcji insuliny, a także mają kilka właściwości, które mogą pomóc w zmniejszeniu szybkości wchłaniania glukozy z jelita. Może to bardzo pomóc w zmniejszeniu ryzyka, jakie stwarza cukrzyca. Zmniejszenie wchłaniania glukozy nieuchronnie obniży poziom glukozy we krwi, co jest korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Dokładna procedura, w jaki sposób daktyle mogą pomóc w zmniejszeniu skutków cukrzycy, jest wciąż badana.

Daktyle działają jako środek przeciwzapalny:

Zapalenie to reaktywny mechanizm organizmu ludzkiego, który pomaga w walce z wieloma chorobami, urazami i infekcjami. Regulacja czynników zapalnych odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Związki w daktylach znane jako fenole i flawonoidy są skuteczne w zmniejszaniu stanu zapalnego w organizmie. Istnieją dowody z rozstrzygających badań, które pokazują, że ekstrakty z liści daktyla mogą być stosowane jako skuteczny lek przeciwzapalny.

Daktyle mogą chronić twoje nerki:

Daktyle mają różne właściwości, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych nerek w trudnych warunkach. W badaniu przeprowadzonym na Ajwa, typie daktyli występującym głównie w Azji Zachodniej, stwierdzono, że owoc może aktywnie redukować zmiany chorobowe

właściwości toryczne. Ma bardzo dobrą historię w zmniejszaniu ryzyka rozwoju problemów kardiologicznych, a także działa bardzo w zmniejszaniu szans na zarażenie się niektórymi rodzajami raka.

 

Daktyle to bardzo zdrowe owoce, który należy uwzględnić w swojej diecie.

Są bogate w kilka składników odżywczych, błonnika i przeciwutleniaczy, z których wszystkie mogą zapewnić korzyści zdrowotne, od lepszego trawienia po zmniejszone ryzyko chorób.

Istnieje kilka sposobów na dodanie daktyli do diety. Jednym z popularnych sposobów ich spożywania jest jako naturalny słodzik w różnych potrawach. Stanowią również świetną przekąskę.

Najłatwiej znaleźć daktyle w postaci suszonej (Deglet Nour), choć są one bardziej kaloryczne niż świeże owoce (Medjool, Sukari), dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem.

 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o daktylach i ich właściwościach zajrzyj na strony: Daktyle suszone- własciwości  , Daktyle właściwości odżywcze oraz Jak jeść daktyle

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl