Daktyle to w zasadzie owoce tropikalne, które rosną na palmach daktylowych. Są naukowo znane jako Phoenix Dactylifera i są jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Daktyle zaliczane są do kategorii suszonych owoców i stanowią ważną część dziedzictwa Azji Zachodniej.
Daktyle mają wysoką zawartość naturalnego cukru. Wersja daktyli suszonych jest bogatsza w kalorie niż świeże owoce. Wysokokaloryczna zawartość daktyli przyczyniła się do ich popularności, ponieważ dostarczają energii przez cały dzień.
Owoce zawierają mnóstwo niezbędnych witamin i innych składników odżywczych, które mogą być niezwykle pomocne dla ogólnego stanu zdrowia. Daktyle są również bogate w błonnik i węglowodany, co bez wątpienia czyni je jednym z najzdrowszych suszonych owoców.
Wartości odżywcze daktyli:
Składnik |
Zawartość w 100 [g] |
Kalorie (wartość energetyczna) |
282 kcal / 1181 kJ |
Białko |
2,45 g |
Tłuszcz ogółem |
0,39 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,032 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,036 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,019 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,003 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,016 g |
Węglowodany |
75,03 g |
Błonnik pokarmowy |
8,0 g |
Witamina A |
10 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,05 mg |
Witamina K1 |
2,7 µg |
Witamina C |
0,4 mg |
Witamina B1 |
0,052 mg |
Witamina B2 |
0,066 mg |
Witamina B3 (PP) |
1,274 mg |
Witamina B6 |
0,165 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
19 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,589 mg |
Wapń |
39 mg |
Żelazo |
1,02 mg |
Magnez |
43 mg |
Fosfor |
62 mg |
Potas |
656 mg |
Sód |
2 mg |
Cynk |
0,29 mg |
Miedź |
0,21 mg |
Mangan |
0,26 mg |
Selen |
3 µg |
Cholesterol |
0 mg |
* Te wartości mogą się różnić w zależności od rodzaju daktyla
Daktyle mają wysoką zawartość energetyczną, 100 g daktyli zawiera około 314 kilokalorii, co czyni je doskonałym źródłem zastrzyku energii. Chociaż duża część tej energii ma postać cukrów (takich jak fruktoza i glukoza), ma ona duże ilości błonnika i niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że 2-3 daktlye na raz są bezpiecznym źródłem niskotłuszczowej energii nawet dla diabetyków. Jest to jedna z największych zalet daktyli, przyczyniająca się do kontrolowania wagi i diet regulujących poziom cukru we krwi.
Daktyle wspomagają zdrowe ruchy jelit:
Zawartość błonnika w daktylach jest niezwykle wysoka, co może być bardzo korzystne dla osób cierpiących na problemy zdrowotne spowodowane nieregularnymi wypróżnieniami. W badaniu przeprowadzonym na grupie 21 badanych, wyniki wykazały, że daktyle pomogły w regularnych wypróżnieniach grupie, która spożywała je codziennie przez tydzień. Grupa, która nie spożywała daktyli, miała nieregularne wypróżnienia. Zauważono również, że stężenie amoniaku w kale znacznie się zmniejszyło, gdy regularnie spożywano daktyle. Dlatego można jednoznacznie stwierdzić, że daty wpływu na ogólną dietę i zdrowie nie mają sobie równych. Mogą wspomóc zdrowie układu pokarmowego i prowadzić zdrowe życie.
Wysokie stężenie przeciwutleniaczy:
Przeciwutleniacze to zasadniczo związki, które hamują proces utleniania, a tym samym eliminują niebezpieczne wolne rodniki, które mogą wyrządzić wiele szkód komórkom. Utlenianie może być bardzo niebezpieczne, ponieważ może być bardzo szkodliwe dla strukturalnej i genetycznej integralności komórek. Daktyle znane są z wysokiego stężenia przeciwutleniaczy. W porównaniu z innymi suszonymi owocami w tej samej kategorii, daktyle znajdują się na szczycie tabeli z najwyższym stężeniem przeciwutleniaczy. Nie można bardziej podkreślać zapotrzebowania na przeciwutleniacze w codziennej diecie. Daktyle są bogate w przeciwutleniacze, w tym:Karotenoidy: Karotenoidy są znane ze swojej zdolności do znacznego zmniejszania ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej, które może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia oczu. Karotenoidy są również znane z tego, że działają cuda na serce. Zdrowie serca jest jednym z najbardziej palących problemów w dzisiejszym scenariuszu zdrowotnym, a stosowanie dat może pomóc w promowaniu lepszego zdrowia serca.
Flawonoidy: to przeciwutleniacz, który może przynieść korzyści Twojemu organizmowi, pomagając w wielu problemach. Flawonoidy znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wysokiego powinowactwa do zmniejszania skutków chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca. Flawonoidy są również korzystne dla mózgu i bardzo działają na rzecz zmniejszenia ryzyka chorób zwyrodnieniowych mózgu, takich jak choroba Alzheimera. Istnieją również przesłanki, które dowodzą, że flawonoidy mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka niektórych rodzajów raka.
Kwas fenolowy: kwas fenolowy jest szeroko dyskutowanym przeciwutleniaczem, znanym głównie ze swojego działania przeciwzapalnego
Daktyle poprawiają funkcjonalność mózgu:
Cytokiny zapalne, takie jak interleukina, mogą być niezwykle niebezpieczne dla mózgu. Zwiększoną obecność IL-6 (interleukiny 6) przypisuje się rozwojowi choroby neurodegeneracyjnej, takiej jak choroba Alzheimera. Obecność markerów stanu zapalnego nigdy nie jest dobrym znakiem dla zdrowia Twojego układu nerwowego i dlatego należy ją traktować z najwyższą ostrożnością.
Stwierdzono, że regularne stosowanie daktyli jest korzystne w obniżaniu poziomu IL-6, a tym samym pomaga w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób zwyrodnieniowych mózgu, takich jak choroba Alzheimera.
Badanie wykazało również, że spożywanie datktyli zmniejsza problemy związane z zaburzeniami lękowymi, a także pomaga w poprawie pamięci i uczenia się. Skutki, jakie regularne spożywanie daktyli może mieć na zdrowie układu nerwowego, jest wielorakie. Oprócz zapobiegania chorobom zwyrodnieniowym, takim jak choroba Alzheimera, mogą również pomóc w ogólnej poprawie mózgu.
Daktyle pomagają kobietom w ciąży
Kobiety w ciąży, które regularnie jedzą daktyle, mają większą szansę na poród w drodze naturalnego porodu. Spożywanie daktyli na późniejszych etapach ciąży może pomóc w usprawnieniu całego procesu porodu.
Wyniki badań pokazują, że używanie daktyli jako części regularnej diety kobiety w ciąży może pomóc w zmniejszeniu nacisku wywieranego podczas próby porodu.
Efekty te pojawiają się dzięki unikalnym związkom obecnym w daktylach, które mają zdolność zmniejszania zapotrzebowania na oksytocynę podczas ciąży. Związki te z powodzeniem naśladują działanie oksytocyny poprzez wiązanie się z receptorami i stwarzają szansę na zdrowe skurcze podczas porodu. Daktyle mają również wysoką koncentrację tanin, co również pomaga w ułatwianiu skurczów podczas porodu.
Spożywanie daktyli zmniejsza ryzyko raka:
Dogłębne badania nad daktylami wykazały, że obecność w daktylach związku zwanego beta D-glukanem jest bardzo korzystna w promowaniu aktywności przeciwnowotworowej w organizmie. Wysokie stężenie przeciwutleniaczy w daktylach pomaga również w ograniczeniu aktywności wolnych rodników (pierwiastków, które mogą powodować raka), a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Codzienne spożywanie daktyli może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także występowanie łagodnych guzów.
Daktyle zapobiegają infekcjom mikrobiologicznym:
Infekcje bakteryjne mogą czasami być śmiertelne, a ich leczenie może być bardzo kosztowne. W obecnym scenariuszu medycznym prawie wszystkie infekcje drobnoustrojowe są leczone za pomocą antybiotyków. Badanie przeprowadzone przy użyciu ekstraktów z pestek i liści daktyli wykazało, że ma aktywną odporność na niektóre szkodliwe bakterie. Stwierdzono, że daktyle mogą być korzystne przeciwko śmiertelnym drobnoustrojom, takim jak E-coli i zapalenie płuc.
Daktyle pomagają w walce z cukrzycą:
Cukrzyca to jedna z najczęstszych chorób na świecie. Cukrzycę leczy się za pomocą leków syntetycznych z połączeniem kilku leków doustnych i suplementacji insuliną. Daktyle mają zdolność zwiększania produkcji insuliny, a także mają kilka właściwości, które mogą pomóc w zmniejszeniu szybkości wchłaniania glukozy z jelita. Może to bardzo pomóc w zmniejszeniu ryzyka, jakie stwarza cukrzyca. Zmniejszenie wchłaniania glukozy nieuchronnie obniży poziom glukozy we krwi, co jest korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Dokładna procedura, w jaki sposób daktyle mogą pomóc w zmniejszeniu skutków cukrzycy, jest wciąż badana.
Daktyle działają jako środek przeciwzapalny:
Zapalenie to reaktywny mechanizm organizmu ludzkiego, który pomaga w walce z wieloma chorobami, urazami i infekcjami. Regulacja czynników zapalnych odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Związki w daktylach znane jako fenole i flawonoidy są skuteczne w zmniejszaniu stanu zapalnego w organizmie. Istnieją dowody z rozstrzygających badań, które pokazują, że ekstrakty z liści daktyla mogą być stosowane jako skuteczny lek przeciwzapalny.
Daktyle mogą chronić twoje nerki:
Daktyle mają różne właściwości, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych nerek w trudnych warunkach. W badaniu przeprowadzonym na Ajwa, typie daktyli występującym głównie w Azji Zachodniej, stwierdzono, że owoc może aktywnie redukować zmiany chorobowe
właściwości toryczne. Ma bardzo dobrą historię w zmniejszaniu ryzyka rozwoju problemów kardiologicznych, a także działa bardzo w zmniejszaniu szans na zarażenie się niektórymi rodzajami raka.
Daktyle to bardzo zdrowe owoce, który należy uwzględnić w swojej diecie.
Są bogate w kilka składników odżywczych, błonnika i przeciwutleniaczy, z których wszystkie mogą zapewnić korzyści zdrowotne, od lepszego trawienia po zmniejszone ryzyko chorób.
Istnieje kilka sposobów na dodanie daktyli do diety. Jednym z popularnych sposobów ich spożywania jest jako naturalny słodzik w różnych potrawach. Stanowią również świetną przekąskę.
Najłatwiej znaleźć daktyle w postaci suszonej (Deglet Nour), choć są one bardziej kaloryczne niż świeże owoce (Medjool, Sukari), dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o daktylach i ich właściwościach zajrzyj na strony: Daktyle suszone- własciwości , Daktyle właściwości odżywcze oraz Jak jeść daktyle