Wszystko, co musisz wiedzieć o daktylach Medjool
Pochodzące z Maroka daktyle Medjool pochodzą z palmy daktylowej (Phoenix dactylifera) i są obecnie uprawiane w ciepłych regionach Stanów Zjednoczonych, Bliskiego Wschodu, Azji Południowej i Afryki. Często są sprzedawane suszone, ale nie odwodnione, dzięki czemu są miękkie i lepkie. Ich cukry stają się bardziej skoncentrowane podczas suszenia, co dodatkowo zwiększa ich słodycz.
W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o wartościach odżywczych, korzyściach i zastosowaniach daktyli Medjool.
Na świecie uprawia się ponad 1500 różnych odmian daktyli — rosną one w ciepłym klimacie, takim jak Kalifornia, Arizona, Floryda i Bliski Wschód. Jedną ze słynnych daktyli deqel o nieznanym pochodzeniu są duże, słodkie i soczyste daktyle Medjool. Nazywa się tak, ponieważ pierwotnie była to daktyl Majhool (o nieznanym pochodzeniu). W rzeczywistości Mejhool była nazwą, pod którą był znany w handlu w regionie Tilafet w Maroku i południowej Algierii. Kiedy został odkryty, nadal nie wiadomo. Żaden zagraniczny podróżnik do oaz Tafialet w XIX wieku nie wymienił daktyla o tej nazwie. Jednak całkiem możliwe, że przeszedł pod inną nazwą, Medqool, która jest synonimem Medjool. Daktyle Medjool to jedne z najpopularniejszych, znane ze swoich dużych rozmiarów, miękkiej konsystencji i bogatego smaku.
Daktyle Medjool to ŚWIEŻE OWOCE. Większość ludzi myśli o daktylach jako o suszonych owocach, ponieważ myślą o daktylach, które kupujemy w supermarketach. Daktyle Medjool są faktycznie zbierane z palmy daktylowej, czyszczone, sortowane i pakowane od razu. Nie są przetwarzane i nigdy nie są suszone fizycznie ani chemicznie.
Daktyle Medjool mają bogaty, prawie karmelowy smak i miękką konsystencję do żucia, podczas gdy zwykłe daktyle, zwane potocznie Deglet Noor, są zwykle mniejsze i mają jędrny miąższ oraz słodki, delikatny smak.
Uprawa świeżych daktyli Medjool
Uprawa daktyli Medjool to pracochłonny proces. Hodowcy nazywają to pracą z miłości. Potrzeba około siedmiu lat, aby drzewo zaczęło produkować. Kiedy to nastąpi, hodowcy muszą chodzić po drzewach 12-15 razy w roku, aby pielęgnować daktyle. Rolnicy nazywają swoje obszary uprawy „ogrodami daktylowymi” lub „gajami daktylowymi”, a nie polami!
Jak przechowywać daktyle Medjool?
Daktyle Medjool można przechowywać w spiżarni, ale nieco szybciej wysychają. W celu długiego przechowywania najlepiej przechowywać je w lodówce lub zamrażarce, gdzie pozostaną świeże i smaczne przez wiele miesięcy!
Czy daktyle Medjool są zdrowe?
Daktyle Medjool są zdrowe! Zawierają naturalny cukier, ale mają niski/średni indeks glikemiczny, ponieważ zawierają również dużą ilość błonnika, który spowalnia uwalnianie węglowodanów i zapewnia trwałą energię, a raczej podbija poziom cukru we krwi. Mają też niską zawartość tłuszczu i mnóstwo składników odżywczych, takich jak potas (50% więcej potasu niż banan), miedź, magnez, witamina B6, niacyna, wapń, żelazo i witamina K.